Wendy Hoogendijk
  • Home
  • Wendy
  • Radiostilte
  • Nieuws
  • Media
  • Agenda
  • Archief projecten
  • Contact
  • Menu
  • Facebook
  • Instagram

Overzicht projecten

Wendy is als regisseur en docent werkzaam voor verschillende culturele instellingen zoals: Stichting Kunstzinnige vorming Rotterdam, Het Jeugdtheaterhuis en Het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse. Haar eigen projecten start ze altijd vanuit een maatschappelijk oogpunt. De thema’s van haar voorstellingen dragen een maatschappelijke noodzaak in zich of de doelgroepen dragen hiertoe bij. Zo maakte ze o.a. voorstellingen met de Penitentiaire inrichting Krimpen a/d IJssel, de dak- en thuislozenopvang NAS, Bouman GGZ (instelling voor verslavingszorg), Exodus (ex gedetineerden) en Taaloffensief Rotterdam. Maar ook staat Wendy geregeld op de planken als zij zelf degene is die het verhaal moet vertellen.

Documentaire Stichting Bootvluchteling

Mei 2017 – Lesbos

In opdracht van Stichting Bootvluchteling is Wendy samen met filmmaker Ward Hopstaken in mei afgereisd naar Lesbos voor een bijzonder filmproject. Hier maakten ze drie portretvideo’s van vluchtelingen met een bijzonder talent. Zo interviewden en filmden ze een Iraanse voetballer, een zanger uit Ethiopië en een kunstenares uit Syrië. Wendy en Ward willen op deze manier het verhaal achter de vluchteling vertellen en de passie en veerkracht van hen vastleggen op beeld. Binnenkort zal het resultaat hier te zien zijn en op de website van Stichting Bootvluchteling.

Verstekelingen

Bosch Parade 2016

• Hoe het verhaal van De Ark van Noah verder ging.. •
Bij voorbaat was hij al niet blij met de komst van houtwormen, boktorren en termieten aan boord. Noah bouwde zijn ark voor alle dieren, maar vanaf dag één had hij met bovengenoemde categorie problemen. Balken werden opgegeten en het ruim begon te lekken. Het was kantje boord: de zondvloed moest geen dag langer duren, of de ark was ten onder gegaan en de dieren zouden zijn verdronken.
Sandman, Wacki en Hoogendijk gaan verder met het verhaal waar Bosch rond 1514 met de Zondvloed stopte. In samenwerking met Novadic Kentron (netwerk voor verslavingszorg) en mede mogelijk gemaakt door Valmopris.

Hier aan de overkant (pilot)

Springplankfestival 2015, Studio de Bakkerij

Hier aan de overkant is de tweede solovoorstelling van Wendy. Ze heeft deze voorstelling als pilot ontwikkeld bij het Springplankfestival van Studio de Bakkerij en ontwikkelt deze momenteel door tot avondvullende voorstelling ‘Radiostilte’.
Een lichte en autobiografische voorstelling over de kwetsbaarheid van het leven, onverwachte klappen, veerkracht en liefde.

Enkele reacties naar aanleiding van de pilot:

Ga door met wat je doet. Je hebt een groot talent om mensen te vermaken en ontroeren.

Humor en verdriet. Als geen ander heb jij deze twee met elkaar durven verweven. Je liedjes die zo raken, je breekbare stem, je onnavolgbare poëtische teksten en dan moeiteloos de lach weer opzoeken. Tranen over mijn wangen.

Kippenvel, zo’n mooi stuk.

Prachtige voorstelling waarbij je veel mensen weet te raken. Het kwam bij mij echt binnen. Ontroerend, herkenbaar en ook een soort troost voor anderen.

Hele knappe opbouw, van krachtig naar ontroerend. Wat knap dat je over zo’n heftige gebeurtenis in je leven een voorstelling kunt spelen. Mooie liedjes ook!

Ontroerend mooi, zuiver en kwetsbaar. En lach en tranen. Zoals het leven is. Prachtig. Smaakt naar meer moois.

Heel heel heel heel erg goed en mooi. Herkenbaar voor mensen die zoiets hebben meegemaakt. En misschien een angst voor mensen die zoiets nooit hebben meegemaakt. Echt heel aangrijpend maar ook vol met humor. Goed gespeeld en gezongen!

Heel mooi en kwetsbaar. Besef weer hoe belangrijk de vader dochter band is. Ga zo door!

Wat een emotie-explosies in ‘Hier aan de overkant Van humor naar een brok in je keel en weer door met het leven van alle dag. Tof gedaan!

Edukans Schoenmaatjes

Presentatrice 2012 – 2016

Van schoenendoos tot onvergetelijk cadeau. Onderwijs is zoveel meer dan leren schrijven en rekenen. Door mee te doen met Edukans Schoenmaatjes leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is. En krijgen leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden een onvergetelijk cadeau.

Kinderen in Nederland vullen een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Ze doen daarmee iets concreets voor vriendjes in arme landen.

De schoenendozen gaan naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen.

Over mannen

Halve finale Cameretten 2014

Eerste muzikale solovoorstelling.
Enkele woorden uit het juryrapport: ”Een temperamentvolle dame, energiek, tekstueel interessant en aangename zangstem”.
Tour: december 2014 t/m juni 2016

De zeven hoofdzonden

Bosch Parade 2015

Samen met een groep (ex)gedetineerden werkten de kunstenaars aan “De Zeven Hoofdzonden, je kent ze”, een uniek project dat tijdens het proces pas een definitieve vorm gekregen heeft. Samenwerken aan een kunstwerk kan voor deze bijzondere doelgroep ook een manier zijn om bijna ongemerkt belangrijke sociale vaardigheden aan te leren.

Hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, vraatzucht, woede en luiheid zijn de thema’s die Jheronimus Bosch schilderde in zijn paneel de Zeven Hoofdzonden. Het was (natuurlijk) de inspiratiebron voor het project van Ed Santman en zijn club. Al was het maar omdat de deelnemers zelf, net als wij allemaal, de nodige ervaring hebben met op zijn minst één van die zeven zonden.

Gerard en Joop

Theatervoorstelling i.s.m. cliënten van Bouman GGZ, een instelling voor verslavingszorg in de regio Rotterdam

Gerard, Joop, Peter en Jan duiken in de bekende toneeltekst van de Ierse schrijver Samuel Beckett. Terwijl ze wachten op Godot in een verlaten café, zingen de vier mannen vijfstemmig over liefde, maken ze de boom voor innerlijke balans, en filosoferen ze over de zin van het bestaan.
Offroad Theater – Onderdeel van Witte de With Festival 2014

Met dank aan:
Bouman GGZ
Festival De wereld van het Witte de Withkwartier
In de ban van de Baan
Partycentrum Koos van der Bilt
Cultuurscout Rotterdam Centrum
Daan Kemp

Mijn Rotterdam

Theatervoorstelling over Rotterdam met de dak- en thuislozenopvang NAS

Maak op een nieuwe manier kennis met Rotterdam en ga met de bezoekers van de dak- en thuislozenopvang NAS mee op ontdekkingstocht. Offroad Theater 2014

Regie: Wendy Hoogendijk
Interviews/dramaturgie: Annerieke Hofland
Tekst: Wendy, Annerieke en spelers
Spelers: Peter, Clif, Petra, Isaura, Jose, Ahmet, Martin en Andy
Techniek: Arlindo Dos Santos
Met dank aan: De Nico Adriaans Stichting en al haar vrijwilligers. De nieuwe Banier Rotterdam. Cultuurscout Rotterdam Noord.

Jozef en Petra

Kerstvoorstelling met de dak- en thuislozenopvang NAS

Zilveren kerstballen, een Chinees All-you-can-eat buffet of samen op een bankje in het museumpark. De bezoekers van de NAS onderzoeken het pure kerstgevoel en nemen u mee naar verhalen die niet eerder zijn verteld.

Regie: Wendy Hoogendijk
Interviews/dramaturgie: Annerieke Hofland
Tekst: Wendy, Annerieke en spelers
Spelers: Peter, Farid, Clif, Janneman, Petra en Andy
Muziek: Irma, Coby en Henk
Met dank aan: De Nico Adriaans Stichting, Studio de Bakkerij, DKC en Deelgemeente Rotterdam Noord, Cultuurscout Rotterdam Noord.

Echo

Afstudeervoorstelling Toneelacademie Maastricht

Dit is Maarten De straatkrantverkoper bij de metro. Sinds zijn dood is die plek treurig en leeg. Ik heb hem ontmoet. Veel heeft hij niet gezegd, maar zijn ogen spraken. Vertelden een nooit uitgesproken verhaal. Over liefde. Over spijt. Over de onwetendheid van Oedipus. Over een cowboy en een fanfare. Over een echo die vertelt…
Spel: Ruby Soliman, Boyd Grund en Maarten van den Broek
Tekst: Rosa Braber
Geluid: SoundSuite
Flyer: Daan Kemp
Met dank aan: Huis van Siberia/Jolanda Spoel, Toneelacademie Maastricht. De voorstelling werd genomineerd voor de Ton Lutz prijs tijdens het ITS Festival Amsterdam.

Recensie Echo – Theaterkrant ***

Regisseur Wendy Hoogendijk mengde feiten en fictie in Echo, een eerbetoon aan straatkrantenverkoper Maarten van den Broek uit Rotterdam. In het tweede jaar van haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht maakte ze een korte documentaire over hem. Toen ze later vernam dat Van den Broek was overleden, heeft ze tevergeefs geprobeerd een monument voor hem op te richten. Daarop besloot Hoogendijk haar afstudeervoorstelling aan Van den Broek te wijden.

In een korte inleiding voor aanvang van de voorstelling meldt de regisseur dat ze gefascineerd was door de kracht van Van den Broek en dat zijn ogen een nooit uitgesproken verhaal vertelden. Echo, geschreven door Rosa Braber, vertelt hoe dat verhaal geweest had kunnen zijn.

Met alleen enkele televisieschermen is het toneelbeeld zeer sober waardoor alle aandacht gericht is op tekst en spel. Hoogendijk laat de realistische tekst ingeleefd acteren en weet daarmee op enkele momenten te ontroeren zonder te vervallen in sentiment.

Van den Broek zelf is te zien op een televisiescherm in enkele korte videofragmenten waarin hij onder meer praat over geloof en liefde. Met zijn lange grijze haren en een jas vol buttons oogt hij als een archetypische krantenverkoper. Zijn gezicht heeft echter geen harde trekken en zijn oogopslag is fijnbesnaard. De voorstelling eindigt met een lang shot, groot geprojecteerd op de achterwand, waarin een zwijgende Van den Broek spreekt met zijn ogen.

Rob in da hood

Penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel – 2012 O.l.v Jos Zandvliet en Jairi Terpstra.

Onderdeel van het PEETA- project Engeland (Personal Effectiveness and Employability through the Arts) PEETA werkt middels kunstonderwijs actief aan het opbouwen van zelfvertrouwen en een positieve houding van de deelnemer. Een breder perspectief en het nieuw ontwikkelde vermogen om aan zichzelf te werken, kan de deelnemer helpen zijn weg (terug) te vinden in de maatschappij. Het Europees erkende SEPE Certificaat ‘Werknemersvaardigheden’ geeft daarbij een tastbaar steuntje in de rug. Artikel Nieuwe liefde magazine: ‘Kunstproject helpt gedetineerden te resocialiseren. Het kan gemakkelijk weggezet worden als ‘soft’ en ‘een verzetje voor gedetineerden’, maar kunstonderwijs aan gedetineerden lijkt hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Rusk

Al Quds underground festival in Jeruzalem o.l.v Merlijn Twaalfhoven – 2012

Merlijn Twaalfhoven reist naar Jerusalem voor Al Quds Underground, een festival met intieme huiskamervoorstellingen in de Oude Stad. In korte tijd gaan Nederlandse en Palestijnse musici, kunstenaars en theatermakers aan de slag om voorstellingen te maken in huiskamers en andere privé-plekken. Omdat de Israëlische politie regelmatig culturele evenementen verbiedt of verstoort, vindt het project plaats op geheime, verborgen locaties in de oude Stad. Jongeren lopen in groepjes een route door de stad en zien verschillende voorstellingen, concerten en exposities. Elke voorstelling wordt vier of vijf keer per avond gespeeld gedurende drie dagen.

 

2019 © Copyright - wendyhoogendijk | Theatermaker & zangeres

Deze website gebruikt cookies. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

PrimaMeer info

Cookie and Privacy Settings

How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, you cannot refuse them without impacting how our site functions. You can block or delete them by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visist to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Scroll naar bovenzijde